Mánesova 1672, 356 01 Sokolov
e-mail: info@skolamanesova.cz
tel.: 359 807 052, 777 929 364

Gymnázium

Jak změnit svět, ve kterém žiji? Tomu se věnuje Evropský týden mládeže

3.6.2021 |

Seznámit se s vrstevníky se zájmem o veřejné dění, diskutovat o problémech, které sužují jejich okolí a navrhnout řešení těchto nedostatků. Takovou možnost měli mladí účastníci, kteří se v tomto týdnu zapojili do regionálních workshopů v rámci projektu celoevropského týdne mládeže. Ten letos nesl motto: Budoucnost máme ve svých rukou.

Cílem projektu je především dát prostor mladým lidem k větší občanské participaci. Aktivně se diskutovalo o tématech: inkluze a rozmanitost, zapojení do demokratického života, digitální transformace, životní prostředí a boj proti změně klimatu.

Po úvodním představení partnerů, kterými jsou Eurocentra, a úvodním slovu za organizátory, EUTIS o.p.s. a Dům zahraniční spolupráce, se účastníci seznámili s možnostmi, které nabízí nový program Erasmus+ a Evropský sbor solidarity, i nástroji občanské participace.

Poté následovala aktivita s názvem “Co se stane, když se to nestane”, při které účastníci v týmech přišli s modelovými situacemi a identifikovali, jaké následky by mělo, kdyby v dané věci nedošlo k občanské participaci. “Spousta lidí vidí pouze dva extrémy, řešení se přitom nachází často uprostřed. Klíčem k nalezení této střední cesty je přitom často vzdělávání,” uvedl v diskusi, která byla vedena po této aktivitě jeden z účastníků. Další pak zmínil, že “lidé si neuvědomují, že to, jak jednají, může ovlivnit spoustu dalších událostí v budoucnosti“.

V hlavní část programu se studenti seznámili se základy projektového managementu a začali pracovat na návrzích vlastních projektů, které mají zlepšit svět, v němž žijí. Naše gymnázium se zapojilo v rámci workshopu pořádaného pro Jihočeský kraj, protože Karlovarský kraj vlastní workshop nemá. Studenti navrhli hned pět projektů, které se týkaly nejrůznějších oblastí.

„Chci se věnovat vzdělávání seniorů v užívání počítače a práci s internetem. Inspirovala mě situace, kdy se senioři neuměli kvůli pro ně složitému formuláři přihlásit na očkování proti covidu,“ představil svůj projekt student našeho gymnázia Dominik Černý. Právě jeho projekt, který počítá se seminářem pro seniory, vytvořením příručky a naukového videa, označili účastníci jako nejúspěšnější.

Čeká ho teď vypracovat základní formulář pro projektovou žádost, aby se mohl probojovat se svým projektem až do celorepublikové konference 21. června, kde se představí nejlepší návrhy. Vítězové pak dostanou možnost konzultovat své projekty s experty z Domu zahraniční spolupráce a dosáhnout tak na evropské dotační prostředky z programu ERASMUS+.

A co si z workshopu odnesl Dominik? „Zvedla se mi motivace, ujasnil jsem si, co chci dělat a proč.“

obrázek
evropský týden mládeže

Nejnovější články

Přijímací zkoušky na Gymnázium nanečisto - 24. února 2024

Chceš získat jistotu? Víš rád, do čeho jdeš? Zkus si Přijímačky nanečisto (školní část) právě u nás. Kromě testu obecných studijních předpokladů tě naučíme, jak zvládnout ústní pohovor nebo jak si připravit vlastní profesní portfolio. Tato zkušenost se ti bude hodit nejen v přijímacím řízení, ale i využiješ ji i jako uchazeč o svou vysněnou práci. Celý program je zdarma.

Termín konání: 24. února 2024

obrázek

Náš absolvent...

Rádi bychom vám čas od času představili naše absolventy – jejich pohled na vzdělání získané u nás a aktuální pracovní uplatnění.

Prvním bude Ing. Denis Zelenin, který byl na naší škole od 8. třídy do maturity.

Co říká na naši školu?

obrázek

Předmět FIRMA

Chceš se na gymnáziu naučit vést svůj finanční život v budoucnu?

Naši studenti mají již v prváku předmět „FIRMA“!

obrázekobrázek

Jak se nám studuje na Gymnáziu Mánesova?

Postupně přidáváme recenze našich studentů... Pročtěte si sami.

obrázekobrázek

Na našem gymnáziu tě připravíme na život v rychle se proměňující době

1. září 2021 jsme spustili na sokolovském gymnáziu Škola Můj Projekt inovativní program. Čemu tě naučíme? Znát své silné stránky a rozvíjet je, i ty slabší a překonávat je; komunikovat, spolupracovat a respektovat sebe i druhé; porozumět tomu, co se učíš a proč, kriticky přemýšlet, hledat souvislosti a diskutovat; tvořit, bádat a realizovat projekty.