Mánesova 1672, 356 01 Sokolov
e-mail: info@skolamanesova.cz
tel.: 359 807 052, 777 929 364

slider-1

Školní vzdělávací program „Mánesova – škola globální výchovy – ŠVP PV“ vychází z koncepce vzdělávání, kterou realizujeme od roku 1999 a jež je v souladu se záměry Rámcového ...

více ...

slider-1

Základní škola Mánesova nabízí žákům možnost všestranného rozvoje v jedinečném školním prostředí pod vedením zkušených učitelů. Škola se zaměřuje také na výuku žáků nadaných či motivovaných ...

více ...

slider-1

Čtyřleté Gymnázium Mánesova úspěšně vzdělává studenty již sedmým rokem. Navazuje na vzdělávání v ZŠ Mánesova, která na druhém stupni realizuje výuku žáků minimálně na úrovni osmiletého gymnázia ...

více ...

Školní rok 2015/2016

Cestovatelský deník: Jazykový kurz v Eastbourne

1.12.2015 | Eliška Bínová

Den první - neděle!

Odjeli jsme ze Sokolova včas a po chvíli čekání na jeden doma zapomenutý pas zdárně pokračujeme v cestě.
Nad ránem se z Calais dopravíme trajektem do Velké Británie a budeme pokračovat do Londýna.
Teď si povídáme, hrajeme hry, čteme, někdo se dívá na film, někdo už večeří …
Jsme spokojení a těšíme se na zítřek! Zkusíme Vám od Tower of London poslat naší první společnou fotku.

 

Den druhý - pondělí!

Ráno:
V Calais jsme vstoupili na britské území, dokonce jsme stihli trajekt dle původního plánu! Teď se na palubě trajektu Spirit of Britain plavíme přes Anglický kanál a pak hurá na Londýn!

Po dálnici do Londýna
autobus tiše, klidně dřímá.
Zatím to vypadá, že vše bude prima,
nakloněno nám je i britské klima.
Za chvíli budeme nad Temží,
snad na nás nezačne z nebe mžít.
Slunko zatím nesměle vykukuje z mraků,
kéž bude naším průvodcem po rodišti punků.

Den:
Dnešní den strávený v Londýně byl dlouhý, ale vše jsme zvládli s dobrou náladou. Viděli jsme the Tower of London, Tower Bridge, prošli jsme si expozice přípovědního muzea, svezli jsme se lanovkou, londýnským metrem a patrovým autobusem.
Nyní jsme na cestě do Eastbourne, kde se kolem 20:00 hod. sejdeme s „našimi“ rodinami.
Zítra od 9:00 do 12:00 nás čekají hodiny angličtiny v jazykové škole a pak cesta do Brighton.
Jsme unavení, ale spokojení, těšíme se na zítřek!

 

Den třetí - úterý! 

Dnes jme konečně zasedli do školních lavic! Jsme rozdělení do 4. skupin podle úrovně znalostí angličtiny, učíme se od 9:00 do 12:00 v učebnách místní soukromé střední školy. Eastbourne College byl založen v roce 1867 knížetem z Devonshire jako škola pro chlapce, děvčata se začala přijímat až v roce 1969 a v dnešní době tvoří 40% žáků. Škola má 625 studentů ve věku 13 až 18 let. Po staletí následující hodnoty tvoří základy výchovy a vzdělávání na Eastbourne College: spolupráce, snaha o dokonalost, bezúhonnost, čestnost a vlídnost. Učebny se nacházejí poblíž moderního sportovního hřiště v klidné části Eastbourne.
Na náš první výlet jsme namířili do proslulého přímořského letoviska v Brighton. Tam jsme obdivovali the Royal Pavilion - neobvyklou palácovou stavbu z konce 18. stol., plnou překrásných interiérů a uměleckých předmětů. Po prohlídce paláce a po procházce městem jsme navštívili stálou výstavu ryb a mořských živočichů, kde jsme si užili pozorování žraloků, rejnoků, želv, sasanek a všelijaké další havětí... pak jsme pokračovali k promenádě a k molu. Užívali jsme si pohledu na zelenkavé vody Anglického kanálů, kamenité pláže, čerstvého větru a všeobecného klidu přicházejícího večera....
 
Zítra dopoledne nás čeká opět výuka angličtiny a výlet na romantický hrad  Hever Castle.

První noc v rodinách za námi
většina v klidu, jen pár drobných zklamání.
Dopolední škola? Zábava,
naše dobrá angličtina není náhoda!
Oprsklé veverky v parku v Brightonu
připomínaly scény z „monty pajtnů“.
A co teprve moře, muhehe,
tenhle zážitek na dlouho uložíme do sebe …
Takhle tady poznáváme svět,
až přijedeme dom, budeme dlouho vyprávět!

 

Den čtvrtý - středa!

Hever Castle náš středeční cíl
jedeme k němu mnoho mil.
Ze Sussexu do Kentu klikatými silničkami,
obklopeni lesy a zvlněnými pastvinami.
Nádherné zahrady, labuť a bludiště,
copak nám Anglie připraví na příště?

Dnes dopoledne jsme pokračovali v hodinách angličtiny. Od rána jsme ovšem cítili, že dnes je pro naše hostitele zvláštní den, všichni měli připnuté  vlčí máky. V 11:00 hod.  jsme všichni vyšli ven před školu, a drželi jsme spolu s učiteli a ostatními žáky 2 minuty ticha - na památku padlých vojáků během 1. světové války. Tento den, tedy 11. listopadu, se po celé zemi konají vzpomínkové akty, vojenské přehlídky, spojené s pokládáním věnců a bohoslužbami v kostelích a na hřbitovech.
Po 12:00 hod. jsme odjeli Máňou (tak se jmenuje náš autobus) na Hever Castle. Hever Castle je romantický hrad ve vesnici Hever  poblíž Edenbridge, přibližně 48 km jihovýchodně od Londýna. Zámek je známý nejen svojí krásou, ale i tím, že své mládí zde strávila Anna Boleyn, manželka krále Jindřicha VIII. V současné době je hrad oblíbenou turistickou atrakcí.
 
Hever Castle nás všechny uchvátil. Zámecká zahrada je plná malebných zákoutí, čarovných rostlinných kompozici, soch, fontán,  kamenných oblouků a jiných krásných neotřelých tvarů. Je zde vodní labyrint (bohužel teď na podzim nefunkční). Podvečerní procházku zahradou jsme ukončili u klidných břehů tichých vod jezera. Mnozí z nás si jistě říkají: Chceme se sem ještě někdy vrátit. Splétáme plány na další společné cesty. Kam to bude? Zámky a hrady u nás doma, v Čechách? Skotská Vysočina? Kdo ví?

 

Den pátý - čtvrtek!

Dnes jsme byli naposledy ve škole. Rozloučili jsme se s našimi učitelkami. Ian, jako náš domácí gentleman, předal Shirley, vedoucí učitelce, drobný dárek od nás všech - karlovarské oplátky. Srdečně jsme se rozloučili a v pravé poledne nás Máňa povezla vzhůru cestou směrem k moři - na Beachy Head.
Beachy Head je křídový mys na jižním pobřeží Anglie, nedaleko Eastbourne. Se svojí nadmořskou výškou 162 m je nejvyšším křídovým útesem ve Spojeném království.  Z vrcholu je úchvatný pohled na jihovýchodní pobřeží od Dungenes na východě po Selsey Bill na západě. Útes nedaleko Eastbourne je jen součásti skupiny sedmi útesů, zvaných Seven Sisters (Sedm sester) - údajně se mezi jednotlivými vrcholy nachází dům jedné ze sester. Pro svou výšku je útes u Eastbourne jedním z nejznámějších míst pro sebevrahy. Dokonce jsme viděli, jak pracuje na místě policejní hlídka - dva místní policisté přijeli prověřit osamělého turistu, který se na okraji útesu dlouho zdržoval.  S ohledem na erozi půdy není také možné chodit blízko k okrajům útesu, kde dochází občas i k utržení půdy. My jsme bezpečnosti dbali a za příznivého počasí jsme si užili krásy výhledu do bezmezné dálky, měřili jsme síly s větrem a běželi jsme jako o závod po zelené planině.
Odpoledne nás odvezla Máňa dolů, do Eastbourne. Tam jsme se v menších skupinkách procházeli po molu, po nábřeží, sbírali jsme mušle, kamínky, někdo dokonce našel mořem vyhozenou sépii. Opět jsme si odnesli dokonalý zážitek z otevřeného prostoru a šumu mořských vln.
Zítra brzo ráno se budeme loučit s našimi hostitelskými rodinami a pojedeme opět do Londýna.

Křídové útesy jsou esem nad esy.
Tu snovou krásu slovy popsat nelze.
Pravěké pazourky ostré jsou řezavé,
do kapsy dal si jich každý z nás pár,
tyhle ty vzpomínky vítr odnese,
ačkoli on je tu jediný král.

 

Den šestý - pátek!

S našimi přemilými rodinami a s jejich mazlíčky jsme se rozloučili dnes ráno. Pak jsme opět namířili do Londýna, kde nás dopoledne čekala projížďka na London Eye. Projeli jsme si Trafalgar Square a Leicester Square, podívali jsme se na Buckingham Palace, Westminster Abbey a na proslulý Big Ben. Prošli jsme se po St. James Park a přes Picadilly Circus jsme se dostali do British Museum.
Kluci se moc chtěli podívat na hřiště FC Arsenal, děvčata zas chtěly nakupovat na Oxford Street – a tak jsme se nakonec rozdělili.
Všichni byli spokojení, ale víme, že moc chceme do Londýna znovu, a že tentokrát si dopřejeme více času na to, co opravdu chceme vidět. Třeba Natural History Museum a British Museum stojí za zvláštní návštěvu, stejně jako Science Museum, kam jsme se tentokrát nemohli vůbec podívat.
Večer jsme se s Londýnem rozloučili a jeli jsme na jih, do Dover. Ze zpráv jsme věděli, že ve Skotsku řádí orkán Abigail, a už jsme tušili, že naše jízda trajektem nebude klidná.

 

Den sedmý - sobota!

Naše cesta zpět trajektem mezi Dover a Calais byla odlišná od té první, když jsme přijížděli do Anglie.
Tentokrát nás nečekaly žádné kontroly, no, snad kromě namátkové kontroly zavazadel – a tak šest z nás muselo vystoupit z autobusu a jejich kufry musely projít bezpečnostním rámem.
Na trajektu bylo tentokrát dost lidí, ale našli jsme si pohodlná místa nejen na sezení, ale i na polehávání a spaní.
Kvůli orkánu Abigail to tentokrát na trajektu dost houpalo, a tak naše zdravotnice Petra rozdávala připravené kinedryly. Vlny byly pěkně velké a pan kapitán dokonce jednou všechny cestující požádal, aby zůstali na svých místech. Na štěstí se po chvíli Abigail umoudřila a tak jsme opět mohli  pospávat. Dokonce pak někteří už mohli jít  s Ianem na horní palubu, někdo jiný zas zůstal uvnitř a chodil dokola (prý to pomáhá proti nevolnosti) – každý si našel způsob, jak strávit 1,5 hod., které nás dělily od starého kontinentu.
Byli jsme po celém dnu, stráveném v Londýně, už docela unavení. Ale nikdo nebyl sám, podporovali jsme se, pomáhali jsme si, a tak za chvíli i cesta trajektem po rozbouřeném moři byla šťastně za námi.
Pak přišla dlouhá cesta dálnicí přes Francii, Belgii a Německo, to jsme prospali. Ráno jsme se ještě společně podívali na Alenku v říši divů, a tím jsme se i symbolický rozloučili s Anglií.
Do Sokolova jsme přijeli dokonce chvíli před časem, a tak si nás rodiče postupně vyzvedávali.
Všem se společný pobyt líbil, a také už víme, co případně chceme navštívit příště a jak si naplánovat čas.
Good bye, Britain – we will be back some day!

 

Prožili jsme spolu

Mezinárodní jazykové zkoušky z AJ

Sobota 27. května 2023... Napětí, tréma, těšení se, zvědavost... Každý prožíval mezinárodní jazykové zkoušky z angličtiny podle svého...

obrázekobrázek

Vánoční jarmark

Pojďme si připomenout, jak jsme v pátek 9. prosince 2022 prožili Vánoční jarmark naší školy.

Jsme moc rádi za tak hojnou účast našich dětí, rodičů i prarodičů. Bylo moc milé vás všechny potkat, být na chvíli spolu...

obrázekobrázek

Svačinky pro dobrou věc

Jak pomoci našim novým ukrajinským žákům s pořízením školních pomůcek? Třeba prodejem vlastoručně vyrobených svačinek od jejich spolužáků z 5. a 9. třídy, kteří nejenže získají pekařské a cukrářské dovednosti, ale naceněním svých výrobků obohatí svou finační gramotnost.

obrázek

Zastavil se u nás EduBus

Jak si poradit s roboty? Naučit je tancovat tak, jak pískáme. To naše žáky i jejich pedagogy učil EduTeam v rámci projektu O2 Chytrá škola. 

obrázek

Pomozme, aby i děti z ulice mohly tvořit!

Podporujeme iniciativní lidi, kteří dělají náš svět lepším místem pro život. Jestli to cítíte stejně, připojte se k nám. Zatím jsme díky Vašim příspěvkům vybrali 2600 Kč. Do konce sbírky zbývá už jen 8 dní!

obrázek
nahoru